Har du styr på testamente og arveregler?

Mange af os bryder os ikke om at tænke på det – at vi en dag skal herfra. Derfor er der heller ikke mange danskere, som frivilligt opretter testamenter og sætter sig ind i arvereglerne. De senere år er der dog alligevel sket en stigning i antallet af danskere, som opretter testamenter. Det skyldes to ting: For det første er der flere sammenbragte familier, hvor det er vigtigt at få afklaret, hvem der skal arve hvad. For det andet er det blevet nemmere og billigere at oprette et testamente online, og det benytter flere danskere sig af.

Oprettelse af testamente

Når du udfærdiger et testamente, tager du stilling til, hvem der skal arve dine penge, ejendom og ting, når du dør. Men arveloven er en lidt kompliceret størrelse, og du kan ikke bare frit vælge, hvem du synes, skal arve efter dig. Hvis du f.eks. har været gift og har børn med din partner, så er det ikke kun din ægtefælle, men også dine børn, der arver, i tilfælde af din død. Nogle forældre vælger også at skrive deres børn fra tidligere ægteskaber ud af testamentet, og her er det især fædre med manglende kontakt til deres børn, som benytter sig af den mulighed.

Hvem har krav på hvad?

Ifølge arveloven har din ægtefælle krav på 50 % af din formue, imens dine børn skal dele de resterende 50 %. Det betyder, at ægtefællen i praksis beholder sin egen andel af sin formue plus 50 % af din andel, hvilket svarer til 75 procent af jeres samlede formue. Der er også den mulighed, at I som ægtefæller kan skrive ind i testamentet, at I ønsker at arve hinanden mest muligt. Det betyder, at den ægtefælle, som lever længst, arver 87,5 procent, imens afdødes livsarvinger ”kun” arver 12,5 procent, som skal fordeles imellem dem.

Dine, mine og vores børn

Nu om stunder lever mange ægtepar – og papirløse par – i sammenbragte familier med dine, mine og vores børn. I kan måske godt tro, at I har sikret hinanden gensidigt, og at der er styr på, hvem der skal arve hvad, men I kan alligevel godt blive overraskede, når I finder ud af, at I måske alligevel ikke har forstået arvereglerne korrekt.

Hyr en dygtig advokat

Af samme grund er det en god idé at kontakte et advokatfirma med speciale i testamente og arv og få rådgivning og hjælp til at oprette et testamente. Advokaten kan også forklare dig arvereglerne på en mere enkel facon og rådgive dig bedst muligt i den situation, du står i. Hvordan arven fordeles afhænger jo bl.a. af, om du har børn fra et eller flere ægteskaber, og hvordan din civilstatus er den dag, du dør. Med en dygtig advokat kan du få afklaret alle disse vigtige spørgsmål omkring arv og testamente, og de penge du betaler for serviceydelser hos en advokat er godt givet ud, for det skaber tryghed for dig og dine nærmeste, når der er klarhed omkring, hvem der skal arve efter dig.